Creation: Free Design

De schaduwen van de 3 Basischakra's

De 3 Basis Chakra's

Angst, schuld en schaamte versus vertrouwen, genieten en laten stromen en jezelf durven zijn.


Ik bespreek hier de 3 chakra's, waarvan het eerste chakra begint bij je heiligbeen, het tweede ligt in je onderbuik en de derde ligt in de solaris plexus tussen je hart en navel.

We zijn allemaal via een soort groot spinnenweb verbonden, met je ouders en voorouders en die zijn ook allemaal weer verbonden met alle mensen over de hele wereld. Dat is bijna niet te bevatten, want misschien wil je heel eerlijk gezegd ook niet met iedereen verbonden zijn, heb je hele nare ervaringen en overtuigingen meegekregen, heb je een ziekte of aandoening geërfd of misschien vind je je buurvrouw wel een heel vervelend mens. Ben ik daarmee verbonden? Eh ja... ook met de mensen die jou triggeren en lastig vallen.

Vanaf kleins af aan ben je dus al geconditioneerd door de mensen met wie je bent opgegroeid, mee op school hebt gezeten, met wie je samenwerkt en zelfs op het moment van conceptie in je moeders buik kreeg je al boodschappen mee. En als je gelooft in vorige levens, dan neem je vaak ook nog een uitdaging mee om hier op aarde uit te werken. 

Die programma's draaien als een soort software op jouw hele wezen en de schijven waar alles op staat die draaien in je lichaam als de chakra's. Er zijn oneindig veel chakra's en meridianen en nadi's. Allemaal als dat grote spinnenweb van het leven aan elkaar verbonden met alles en iedereen. Duizelt het al? KIjk maar eens naar je vingerafdruk, die is uniek en als je hem helemaal uitpluist een mini-universum, afspiegeling van de melkweg. Wauw! Zo verbonden ben je dus. Het is een heel groot inner-net.


De drie BasisChakra's.

Deze emoties worden je ook al vroeg aangeleerd, niet eens altijd kwaad bedoeld door degenen die ons grootbrachten. Je kunt overbeschermd zijn geweest, aan je lot overgelaten, misbruikt en mishandeld, overladen met liefde en zorg enzovoorts. Het basischakra ontwikkel je vanaf zwangerschap totdat je circa 1,5 jaar oud bent. Hierin staan de basisbehoeften centraal en je gaat kruipen en eten en beetpakken, dingen ontdekken. Aarde.

Het tweede chakra ontwikkel je wanneer je je steeds meer gaat overgeven aan het leven, door te genieten van je lichaam, door te gaan bewegen en contact te maken met anderen. Dit heeft te maken met seksualiteit, creatief zijn, sensaties, de zintuigen prikkelen en jezelf verbinden. Water.

Het derde chakra ontwikkelt zich wanneer je je bewust wordt dat je verantwoordelijk bent voor jezelf en het leven, dat je fouten mag maken, maar deze ook mag erkennen, ervan leren en toegeven. Uitdagingen durven aangaan en nieuwe dingen leren, niet altijd de makkelijke weg nemen en je ontwikkelt zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. Je hebt op een positieve manier macht over je eigen leven, je laat je niet beïnvloeden en manipuleren door anderen. Vuur.


De schaduwen

Natuurlijk loopt dit proces niet altijd maar gladjes en lopen we allemaal butsen en en wonden op. In een wereld waarin geld en macht een grote rol spelen, en je beter productief kan zijn dan speels, waar seksualiteit of een taboe of heel pervers is gemaakt en vrouwen niet dezelfde rechten en waarden hebben, waar we overheden en autoriteiten en geleerde mensen nodig hebben om ons te vertellen wat we moeten doen. Daarin leven we allemaal.

De mannelijke energie van straffen, opsluiten, veroordelen, doden legt een schaduw over het ontvankelijke, zachte en stromende en creatieve energie van de vrouwelijke energie. Dat laatste heeft met schepping, geboorte, voeding, verbinding, creatief zijn, troosten, koesteren te maken. In principe zouden deze 2 krachten even sterk moeten zijn.

Maar hebben we niet allemaal wel meegekregen dat spelen alleen mag als je eerst hard gewerkt hebt, luieren en niksen is voor luie en domme mensen, huilen doe je maar op je kamer of heel even en dat is het 'over', anderen die bepalen hoe lang jij ergens verdrietig of boos over mag zijn, nu is het mooi weer, maar het zal morgen wel weer regenen. Seksualiteit op zoveel fronten ontheiligd is naar heel pervers, onderdrukt, stiekem en als exces uitmondt in seksueel misbruik.

Niet dat Alleen Mannelijke energie of alleen Vrouwelijke energie 'goed of fout' is. En ook niet dat alleen mannen hard en medogenloos kunnen zijn, want dat zijn vrouwen evengoed. Het gaat om dat de mannelijke energie in deze wereld wordt aanbeden. En als je je als vrouw daarbij ook nog eens als een kerel gedraagt, dan ben je pas echt geëmancipeerd bezig. Dus ligt de nadruk nog steeds op competitie en concurrentie. 

 

Bewust worden van hoe 'het systeem' op deze basischakra's inwerkt. 

Ik hoor almaar om mij heen: Ik moet er niet aan denken dat Ik een ander aansteek, dat Ik ervoor zorg dat iemand in het ziekenhuis aan de beademing komt, of dat Ik jouw vader of moeder ziek maak of dood maak. 

Waarom zeg je dat bij voorbaat al? Ben je dan ingedekt en vergeven alvorens je iets 'onvergeeflijks' zult doen? 

Dus houden we ons aan allerlei restricties en schijnveiligheid, want dan kan ik niks verkeerd doen. Ik krijg anders straf: Ik krijg een boete, ik maak een ander ziek of dood, ik krijg boze blikken en commentaar van anderen, ik word gechanteerd door mensen als ik me niet houd aan alle regels. Mea Culpa. Ben je dan machtig of machteloos? Hoe zit dat, wat is nu nog onder en wat boven?

Dat drukt op ons allemaal, we voelen het allemaal in onze onderbuiken nietwaar? En het maakt niet uit aan 'welke kant' je staat, je wilt niet schuldig zijn en je moeten schamen, daar zijn we allemaal bang van.

Dat komt omdat die emoties zo heel dicht op onze overleving zitten, de basischakra's hebben alles te maken met leven en dood, met overleven, vechten en vluchten en overlevingsmechanismen ontwikkelen om met angst om te gaan die te groot lijkt om aan te kunnen, uit de roedel verbannen worden, onbeschermd zijn.

Het is de schuld van die groep, die persoon, die instantie dat nu mijn geliefde ziek of overleden is. Dat is pijnlijk en dan is het fijn als we een vinger kunnen wijzen. Hoe lastig of pijnlijk en verdrietig ook. Hoeveel controle je er ook op hebt uitgeoefend, hoe een goed mens je ook bent, hoe je je best ook hebt gedaan, doet verdorie die ander weer iets verkeerd waardoor alles in de soep loopt.

Jezelf de schuld geven, de ander de schuld geven, het is een verslavende schaduw die onszelf of een ander bestraft om een soort rechtvaardiging te vinden. Die je vervolgens vanbinnen uit opvreet met wrok.

De schaduwen van de basischakra's zijn  Angst, Schaamte, Schuld. 

Wanneer deze energiecentra gevuld worden met informatie en boodschappen die deze schaduw versterken,  'gevaarlijk, schuldig , vies zijn, onverantwoordelijk' dan blokkeert dit de poort naar je Hart. De plek van eenheid, liefde en verbinding met dat grote levensweb waarin we allemaal verbonden zijn. We gaan raar en hatelijk en betweterig tegen elkaar doen. Want wanneer je met ziekte en dood bedreigd wordt en je moet je diep schamen dat je geniet van lichamelijk contact en gezelligheid en samenzijn, en je bent ook nog eens onverantwoordelijk als je ook maar in de buurt van een ander komt... 

En je wilt het allemaal goed doen toch, je wilt toch zogemaamd uit Liefde en verantwoordelijkheid en het Samen doen voorkomen dat alles allemaal door jouw Schuld ook nog eens erger wordt? Pffff. Het is weleens interessant om jezelf op dat vlak een beetje te onderzoeken en te triggeren. We doen allemaal op onze eigen manier ons best, maar gaan geloven dat je vies en slecht en gevaarlijk bent, ik weet wel zeker dat dat geen gezond bewustzijn is die dienend is voor wie dan ook. Maar dat is mijn bescheiden mening.

Ik voel die strijd wel degelijk, ik word echt enorm getriggerd momenteel en jij? We zittten in dat levensweb met elkaar en iedereen ontvangt, verwerkt en zendt informatie op andere manieren. Zeker als het collectief enorm wordt versterkt. 

En ben je schuldig als je iemand per ongeluk aansteekt? Kan het zijn dat het jouw schuld helemaal niet is, dat iemand net de pech heeft er ontvankelijk voor te zijn? Kan het zijn dat een virus of een bacterie of een schimmel helemaal niet bezig is met dat vraagstuk? Maar dat die gewoon een gastheer zoekt waar hij goed in kan gedijen?

Kan het zijn dat je als we kijken naar schuld, je vast ook weleens andere onhandige dingen hebt gedaan? Misschien heb je wel iemand pijn gedaan met je woorden, zit iemand in therapie vanwege jou, heb je weleens onveilig gevreeën, een smoes verzonnen om ergens onderuit te komen of bedoelde je iets goed en pakte het helemaal verkeerd uit, vervuil je de aarde met je auto en je afval en koop je weleens kleren die door een kind in een krot in India zijn gefabriceerd. Ofzo, Je kan het breed trekken, dat schuldgevoel en die schaamte. Gaat ver he, maar roep je dan ook hetzelfde als bovenstaande? Dat je dat niet op je geweten wilt hebben allemaal? En zo reageren we allemaal in onze wereld van dualiteit op de angsten, schulden en schaamte van anderen, terwijl we worstelen met die van onszelf.

En zo draaien de wielen.

Schuld geeft macht en maakt machteloos tegelijk, als het je vanbinnen opsluit, je je doodschaamt om wat je hebt gedaan, dat je bang bent voor de consequenties of boos blijft op alles en iedereen buiten jou die de schuld heeft. De consequenties van deze schaduwen zorgen dat je verdroogt en verlept, dat je verkrampt en bevriest, veroudert en verbittert en afgescheiden raakt. Je immuunsysteem verzwakt, we reageren voortdurend op elkaar, op fijne en minder fijne manieren.

 

Schuldgevoel legt plezier aan banden, het is de cipier die jou gevangen houdt.

Je hangt zelf die cipier uit en je hebt de sleutel in je zak.

Vergeet je gezonde kwaliteiten niet: Vertrouwen, meebewegen, verantwoordelijkeheid nemen en kunnen vergeven en dat je samenwerkt met al die andere chakra's die vol met wijsheid en liefde en zelfgenezend vermogen zitten. 

Wanneer je je elke dag verbindt met je lijf en een heel prettig gevoel je hart in laat stromen, beseffen dat een ander ook maar gewoon zijn best loopt te doen en in zijn waarheden en twijfels leeft. Stop even met duwen en trekken, gelijk willen hebben. Jouw boodschappen, ook al spreek je ze niet uit, communiceren wel op onbewust niveau met dat van een ander. Dus als je boze en beschuldigende gedachten naar een ander denkt, dan komt dat bij de ander aan, daar gaat helemaal niemand zich lekker van voelen. 

Wortel je stuit diep in de aarde, laat de zon op je bol schijnen. Open gewoon wat meer je Hart, het midden van je chakra's en glimlach naar jezelf en de ander. Twinkel even uit je ogen, ook al is je mond bedekt,  Licht en Liefde zijn zoveel sterker, ze maken schaduwen zichtbaar. 

We zijn echt allemaal niet zo verschillend, daders en slachtoffers. dualiteit. We zijn geen primaire wezens die alleen maar op overleving en macht teren en dat weet je zelf ook wel, wees een beetje mild met jezelf, de tijd van stokslagen en veroordelingen en straffen mogen we weleens achter ons gaan laten. 

Ik geef regelmatig een chakra-meditatie waarin we de 7 hoofdchakra's afgaan, met bewustzijn vullen en bekrachtigen. 

Liefs Marise.