Creation: Free Design

De Schaduwen van het Hart Chakra

In mijn vorige blog kun je wat uitleg vinden over wat Chakra’s zijn. Ik wil je nu meenemen naar het Hart Chakra.

Dit Chakra bevindt zich achter het borstbeen, je bovenkant van je romp, ook je schouders en borst zijn hierbij betrokken. De longen, het Hart, de Thymusklier worden beïnvloedt door dit energieveld. De kleur is groen, maar er kunnen meer kleuren zijn, elk Chakra is zoals elk mens, uniek.

Wanneer we kijken naar de Schaduw van dit Chakra dan kom je uit op de volgende punten:

Antisociaal gedrag, teruggetrokken zijn, kilheid, overal met kritiek op reageren, veroordelen, onverdraagzaam zijn. Maar ook afzondering, depressie, angst voor intimiteit en relaties. Een gebrek aan empathie, narcisme of trekjes daarvan, wreedheid, expres een ander kwetsen, pesten, manisch gedrag. Een andere kant is dat je juist heel erg jezelf opoffert en de ander gaat pleasen.

Wanneer het Chakra uit balans is kom je ook dit tegen: Erg op anderen gericht zijn ten koste van jezelf, zwakke grenzen, veeleisend zijn, op een kleverige manier aanhankelijk zijn, jaloezie.

Fysieke klachten kunnen zijn: stoornissen aan het hart, longen, thymusklier, borsten, armen. Kortademigheid, ingevallen borstkas, problemen met de bloedcirculatie, astma, deficiënt afweerstelsel, spanningen tussen de schouderbladen.

Wanneer dit centrum ‘geblokkeerd’ is, dat wil zeggen dat je energie er niet vrijelijk kan stromen, dan kunnen deze bovenstaande punten gaan spelen, in milde of in heftige mate. Pijn en verdriet kunnen als een zware koude steen in je Hart vast zitten.
Liefde is een staat van bewustzijn waarin geen goed of kwaad leeft. Het is gelijkmoedig en subtiel, er is innerlijke harmonie. Zonder liefde worden we ziek, verpieteren we of sterven zelfs. Afwezigheid van Liefde is een ware hel.

Hartbewustzijn is genezen en Heel maken.

De Armen, de handen zijn verbonden met het Hart-Chakra. Wanneer jij of een ander pijn of verdriet heeft, leg je je handen neer of… je steekt een helpende hand uit. Troosten, aanraken, maar ook met al je aandacht naar iemand luisteren, compassie voelen.

Wanneer je je Hart wilt helen, is het heel belangrijk dat je eerst goed verbonden bent met de aarde, dat je gronding stevig is. Het Hart is namelijk een heel krachtig energiecentrum wat met diepe emoties is verbonden. Achter ons borstbeen sluiten wij vaak vakkundig ons verdriet op, soms wel van verdriet dat je misschien wel ‘vergeten’ was.
Wanneer je je Hart wilt helen, wilt mediteren op je Hartcentrum en je je in liefde met een ander wilt verbinden, zorg dan eerst dat je rustig bent, met de beide benen op de grond. Je kunt hiervoor grondingsoefeningen doen. In mijn vorige blog lees je over de basis-chakra’s. Als je deze eerst rustig de aandacht geeft, spanning loslaat, dan kan de energie van je Hart vrijelijk gaan stromen. Dan kun je je emoties maar ook je liefde vanuit stevigheid en rust goed uiten.

Wanneer je alleen maar met je Hartenergie gaat werken en de bovenste chakra’s, en je zit niet zo goed in je vel, je bent net gekwetst, in de rouw of je hebt de neiging je enorm in een ander te verplaatsen, dan kun je erg van streek en in de war raken.

De energie van je Hart moet je ook kwijt kunnen, zowel door deze te uiten door je woorden en daden, als dat je de energie moet afvoeren, verwerken en gronden, ook via je ontlasting laat je emoties los (water en aarde). Als jouw Basischakra’s niet stromen, je voelt ze niet, dan kun je dat zien alsof er een grote stuwdam voor zit. Met als gevolg: je ontploft naar boven (paniek, hysterisch worden, onbedaarlijke huilbuien die niet meer stoppen) of je krijgt een enorme druk in je borst.

Je kunt bij mij een ingesproken meditatie bestellen voor Compassie voor jezelf en de ander, deze is gratis, dan stuur ik je deze in je WhatsApp als bestandje. Je kunt mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Het Hart is ook een centrum van compassie en trouw zijn aan jezelf. Daarom is het heel lastig wanneer iemand kil tegen je doet, je (opzettelijk) kwetst, liegt of jouw liefde en aandacht helemaal niet waardeert. Wanneer je merkt dat dit je erg uit balans brengt, veel verdriet doet, dan is het goed om aandacht te geven aan deze pijn in je Hart, je emoties rustig laten opkomen en niet wegdrukken met allerlei gedachten.

 Liefdevol met jezelf omgaan heelt pijn, onderschat deze kracht niet.

Niet iedereen vindt het makkelijk zich met zijn of haar Hart te verbinden. Vaak komt dit door trauma’s, onverwerkte emoties en dan wordt het Ego een heel grote dominante speler. Het Hart is het centrum van Liefde, Licht. En dan is het niet moeilijk te bedenken wat daar de tegenhanger van is.
Het is prima om mensen die zich wreed en naar gedragen uit je leven te weren, hier duidelijk je grenzen in te stellen. Ook is het belangrijk te werken aan de pijn die jou is gedaan, vaak heeft het weinig zin om ‘verhaal te halen’ bij iemand die kil en narcistisch is. Jezelf liefde geven is de beste manier om onder deze pijn en machtsverhouding los te laten. En jezelf liefde geven is ook als dat nodig is hulp daarbij zoeken.

Er is heel veel te vertellen over het Hartcentrum. Je kunt wel stellen dat wanneer je je Hart afsluit, je je niet meer kunt verbinden. Niet met je eigen gevoel, maar je ook niet met een ander. Door open te staan voor hoe een ander dingen ziet, en alle andere energiecentra zijn hiermee verbonden. Zoals de aarding en het vertrouwen van de basischakra's en de wijsheid van het kunnen communiceren, nadenken en je intuïtieve vermogens van de bovenste chakra's. Deze werken allemaal onderling met elkaar samen, van onder naar boven en weer terug, door je heen en om je heen, gevend en ontvangend en verwerkend. Je Hartchakra is het midden van je 7 hoofdchakra's en daarin kun je de Eenheid ervaren waarin je leeft. En de tegenhanger is de illusie van afgescheidenheid.

Zo zijn er intereressante onderzoeken over Bijna Doodervaringen wanneer iemand een hartstilstand heeft, en ook op het moment dat je de eerste ademteug neemt wanneer je geboren bent, je hart zich fysiek aanpast zodat je in de wereld van de dualiteit terecht komt. Het is dus een heel hoge intelligentie die een hoop liefde maar ook veel leed kan veroorzaken. 

Wanneer we ons Hart sluiten, elkaar niet meer kunnen vinden, buitensluiten, narcistisch of juist afhankelijk worden, krijg je een verdeelde wereld. In het klein en in groot, verbitterdheid en kritiek uiten op elkaar. Je kunt elkaar niet meer vinden en de emoties lopen hoog op. De verbinding met de Grond, waar het echt om draait, de aarde en de samenleving is weg of onzeker. En wanneer het fundament onder je vandaan lijkt te zijn, dan ontploft de boel. In het klein en in het groot.
Maar wat is sterker en warmer? Steek een kaars aan in een donkere kamer, 1 kaarsje, je Hart, verlicht de hele kamer.

In het volgende blog geef ik uitleg over het 5de Chakra.


Liefs Marise.