Creation: Free Design

De TV de deur uit...


Dit is overigens geen betoog over dat het zo goed en verstandig is je TV eruit te doen, maar ik schrijf over mijn eigen ervaring met TV kijken en er anders mee omgaan dan voorheen. Misschien vind je het interessant voor wanneer je ook overweegt je minderen of je TV misschien ook wel weg wilt doen.

Afgelopen maand heb ik resoluut mijn TV-abonnement opgezegd en mijn TV gratis op Facebook aangeboden, dezelfde avond werd ie opgehaald, ik blij en de nieuwe eigenaar blij. Wat een licht en ruimte zo'n zwart scherm je huis uit, en het scheelt in de kosten per maand. Heb nu alleen WIFI.

Vaak sloop het er dan in dat er iets van RTL Boulevard op de achtergrond aanstond of een ander matig programma met veel reclame en bla bla en nepmensen. Ik werd er helemaal niet blij van en toch keek je ernaar, of ik zat te eten terwijl ik ook nog zulke pulp van het scherm naar binnen liet komen, niet erg Mindful. Programma's als de Voice of Holland of andere zogenaamd succesvolle entertainment boeien me al helemaal niet, ik zie eerder de commercie erachter en dat de producent er zijn zakken mee vult. En dan maar te zwijgen over het Ik Ben Zo Leuk gedoe van de jury. En voetbal... eh... duidelijk. I hate it.

Het nieuws kijk ik allang niet meer, ik word er letterlijk beroerd van. Een kokervisie van hoe de wereld er zogenaamd dan aan toe zou zijn. Je krijgt vanzelf een heel negatief beeld over alles. En het meeste is maar half waar, aangedikt en ziet alleen maar de ellende en vooral angst, hij ging uit. Als er stront aan de knikker is, dan hoor ik dat vanzelf wel vanuit mijn omgeving. Ook het weer... iedereen heeft het er altijd maar over dus een weerbericht bekijken, who cares.

Ik keek vooral naar NPO, maar zette ik hem nog weleens voor aan. Documentaires of een leuke serie kon ik daar nog wel vinden, ik pakte sneller mijn tablet om even wat te kijken. En dan als ik het gezien had, ging hij weer uit. 

Televisie verandert letterlijk je Visie. Alle reclame, schreeuwerigheid, mensen die het zogenaamd allemaal zo goed voor elkaar hebben of er goed uitzien, of juist het tegenovergestelde. Je wordt doodgegooid met informatie die in je geest wordt gepropt, onbewust word je getriggerd. Ofwel je zit je te irriteren aan wat je ziet, of je wordt er door beïnvloed. Heel slim word je letterlijk in iets meegenomen. Je zit vooral naar andere mensen te kijken, die zeggen en doen dingen. Dit komt binnen, hoe dan ook. Via je zintuigen en energetisch verlaagt het je trilling als je naar programma's kijkt die je niet voeden maar eerder leegtrekken. Knap je nou echt op van een (real life) soap? Het gekke is, je blijft vaak kijken, hoe dom het ook is. Dat voelt dan 'lekker', maar eigenlijk verlaagt het je trilling en er wordt ook nog geld aan je verdiend. 

Hoewel het best even 'gek' was, de TV wegdoen, mis ik hem helemaal niet. Het is meer dat het iets heel normaals in mijn leven was. We hadden thuis een TV en die ging na het eten aan en als je naar bed ging, vaak te laat, dan ging ie weer uit, hoewel we toen veel minder zenders hadden en veel minder reclame en pulp.

En het gaf me soms ook weleens het gevoel dat ik niet zo alleen was. Al stond ie maar op de achtergrond aan, het leek dan toch of er iemand was en er kwam geluid uit. De TV hielp dan ook wel om eenzaamheid of verdriet of gewoon de confrontatie met mezelf niet zo te hoeven voelen.

Bewust TV kijken, dat kan dus, want er worden genoeg hele mooie leuke en grappige series en documentaires gemaakt of op YouTube kun je ook interessante dingen bekijken.

Wat de TV eruit doen mij brengt

Ik kijk nu wat ik wil en wat me inspireert en raakt op mijn tablet, dan weet ik meteen hoeveel tijd ik wil besteden aan even een programma bekijken ipv dat ik blijf hangen en zappen. "Vogeltje gezien, kastje dicht", zei mijn oma dan altijd.

Ik doe meer andere dingen. Als het langer licht is ga ik graag wandelen aan het strand of ik zit lekker buiten in de tuin een boek te lezen of spreek gezellig wat af met iemand.

Ik word meer gestimuleerd mijn creativiteit in te zetten, ik ga schilderen of tekenen of wat lekkers bakken, mediteren of mijn werk voorbereiden.

Mijn dag voelt niet als 'voorbij'. Dat had ik vaak met TV kijken. Zodra die aanging was het zitten en de dag was klaar. Nu heb ik meer ruimte om in huis nog wat beet te pakken.

Ik heb een rustiger hoofd. Mijn hoofd is niet volgestampt met geluid, gedoe en beïnvloeding en daardoor neem ik meer tijd om te rusten en rustig voorbereiden om naar bed toe te gaan. Ik hoef daardoor minder prikkels te verwerken.

Ik voel dat ik dichter bij mijn eigen waarheid, weten blijf. Door TV word je ongewild toch gemanipuleerd, dingen opgedrongen ook al denk je dat het geen invloed heeft. Doordat ik niet zo overal van op de hoogte ben van wat er zogemaand in het nieuws gebeurd of de nieuwste hypes, kan ik veel beter bij mijn eigen authentieke ideeën blijven.

Misschien vind je het interessant om te ontdekken wat minder TV kijken jou brengt? Of denk je erover hem ook weg te doen? Er zijn genoeg mogelijkheden waardoor je nog steeds leuke documentaires en series kunt kijken en je niet betaalt voor een TV abonnement. Of probeer het een keer 2 maanden, kijk wat het met je doet.

En hou je nu eenmaal van heerlijk NetFlixen en Binge-kijken, lekker doen! Ieder zijn ontspanning.

 

Liefs Marise